Eet je fit

Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel” (Hippocrates)

Orthomoleculaire voedingsprincipes
  • “Orthos” komt uit het Grieks en betekent “juist”, “recht” of “gezond”
  • “Moleculair” verwijst naar moleculen, de deeltjes waaruit je lichaam opgebouwd is

shutterstock_351184478Ons lichaam is opgebouwd uit allemaal cellen. Om optimaal te functioneren en gezond te blijven, moeten we onze lichaamscellen voorzien van alle bouwstoffen die ze nodig hebben om onze lichaamsprocessen te ondersteunen. Wanneer een cel beschadigd is, vernieuwt deze zich. Maar, met een onvolwaardige voeding blijft deze beschadigd en krijgen we last van allerhande kwaaltjes en ziekten. Om dit te voorkomen, is het vernieuwen van cellen en een goede celopbouw noodzakelijk.

Een orthomoleculair voedingspatroon brengt balans op zuur-base niveau, in de hormoonhuishouding, op het niveau van de neurotransmitters, het immuunsysteem, de darmflora en de bloedsuikerspiegel.

shutterstock_1024115101Het gaat om een eetpatroon waarin we alle voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten, vetten), vitamines, mineralen en vezels in de juiste verhoudingen opnemen om de afvalstoffen (op het vlak van darmen, bloedvaten en vetopslag) af te voeren, de schadelijke stoffen zo goed mogelijk te weren en de celopbouw – en vernieuwing optimaal te ondersteunen.

“Voorkomen is beter dan genezen” is kenmerkend voor de orthomoleculaire voedingsprincipes.

“Mens sana in corpore sano” (Juvenalis)  

Holistische benadering

Het lichaam wordt gezien als één geheel. Onze fysieke en mentale gezondheid gaan hand in hand. Alles hangt samen en beïnvloedt elkaar: onze voeding, wat we drinken, hoe (vaak) we bewegen, wat we denken en voelen.

shutterstock_377618638Zo heeft ons lichaam niet alleen de juiste voeding maar ook een goede balans tussen in- en ontspanning nodig.

Als we qua voeding en balans tussen in- en ontspanning uit evenwicht zijn, voelen we ons niet lekker in ons vel en ervaren vermoeidheid, darm- of spijsverteringsklachten, hormonale problemen of emotionele klachten.

Om optimaal te functioneren, hebben onze cellen, darmen, organen, hormonen en andere lichaamsprocessen nood aan voldoende macronutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten) en micronutritiënten (vitaminen, mineralen en vezels).

Onze Westerse voeding creëert laaggradige ontstekingen. Als we evenwichtig eten en er een gezonde levensstijl op nahouden met voldoende beweging en ontspanning, kan ons immuunsysteem die laaggradige ontstekingen perfect zelf wegwerken.